Dostupni linkovi

Obama traži pravdu za Fredija Greja


Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je od ključnog značaj da se razjasne sve okolnosti smrti mladog Afroamerikanca Fredija Greja nedjelju dana poslije njegovog hapšenja u američkoj saveznoj državi Baltimor.

"Pravda mora da izađe na videlo", rekao je Obama u Bijeloj kući nekoliko minuta pošto je podignuta optužnica protiv šest policajaca.

Napominjići da još ne zna detalje optužnice, Obama je rekao da ne želi da komentariše tok istrage već da traži rasvjetljavanje tog slučaja.

"Ono što građani Baltimora najviše žele, to je istina", rekao je američki predsjednik i pozdravio to što su demonstrancije, poslije nemira u ponedjeljak uveče, narednih dana bile mirne.

Glavna tužiteljka, Merilin Mozbi izjavila je da je Afroamerikanca prilikom policijskog privođenja u Baltimoru, bila ubistvo i da je podignuta optužnica protiv šest policajaca.

Jedan od policajaca koji je vozio kombi u kojem je Fredi Grej zadobio povredu kičme od koje je umro, optužen je za teško ubistvo.

Grej je, kako je utvrdila istraga, bio vezan i bačen na pod kombija, a ne na sjedištu, sa sigurnosnim pojasem.

Vozač je, kako se saznaje, namjerno kombi vozio tako da Grej udara u zidove, pri čemu je polomio vrat.

Drugi policajci optuženi su za ubistvo iz nehata, za napad i nelegalno, bezrazložno hapšenje.

Fredi Grej (25) umro je 19. aprila od povrede kičme koju je zadobio pod nerazjašnjenim okolnostima nedjelju dana ranije dok je bio u policijskom pritvoru.

XS
SM
MD
LG