Dostupni linkovi

Podgorica: Zbog poslova s Keljmendijem biće saslušano 14 osoba


Kosovski državni organi saslušaće 14 crnogorskih državljana zbog poslova sa Naserom Keljmendijem protiv kojeg se vodi i poseban finansijski postupak u Prištini.

Vlasnik „Grand kafea” u Podgorici Ranko Ubović i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Luka Bulatović biće saslušani pred kosovskim istražnim organima u okviru finansijske istrage protiv kosovskog narko-bosa Nasera Keljmendija, piše Dan.

Pored njih u svojstvu svjedoka biće saslušano još 12 crnogorskih državljana.

Na spisku svjedoka nalaze se ulcinjski biznismen Mujo Redža, privrednik Anes Đulamerović, Hasan Karamanga, Noš Camaj, Mehmet Zenka, Lindon Camaj, Tihomir Rakočević, Fahrudin Nokić, predsjednik ulcinjskog odbora DPS-a Ljoro Nrekić, Besim Dacić, Dževdet Čaprić i Daut Bejtović.

Kosovsko tužilaštvo je pokrenulo finansijsku istragu protiv Keljmendija koja se vodi nezavisno od krivičnog postupka koji je u toku pred sudom u Prištini.

Tamošnji istražni organi su najavili da će putem međunarodne pravne pomoći od kolega iz Crne Gore tražiti da im omoguće saslušanje pomenutih osoba.

Tužilaštvo sumnja da je Naser Keljmendi novac stečen trgovinom narkotika prao u Crnoj Gori ulažući u nekretnine i firme, koje se ne vode na njega, već na njegove bliske prijatelje i poslovne saradnike.

Zbog toga su na provjeri komunikacije i odnosi koje je narkobos imao sa biznismenima i političarima u Crnoj Gori, koji su mogli da mu pruže pomoć da „prljavi” novac stavi u legalne tokove.

Osobe koje se pominju u ovoj istrazi bile su predemt interesovanja i tužilaštva BiH koje je prije dvije godine dostavilo spisak od 21 osobe crnogorskoj policiji kako bi provjerila njihovo poslovanje i veze sa Keljmendijem.

Tužilaštvo u Prištini Naseru Keljmendiju na teret stavlja učešće u organizovanom kriminalu i organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele, kako je navedeno u optužnici, rivala iz druge kriminalne grupe.

Keljmendija je u maju 2013. uhapsila Kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u BiH i od tada se on nalazi u pritvoru na Kosovu.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

XS
SM
MD
LG