Dostupni linkovi

Ambasador: SAD će odbraniti Poljsku ali bez posebnog saveza


Ambasador SAD u Varšavi Stiven Mal poručio je Poljacima da nema sumnje da bi ih njegova zemlja odbranila ako bi Poljsku napala Rusija, ali da Vašington ne želi neki dodatni sporazum o bezbednosti sa Varšavom jer bi to bilo opasno.

"To bi bilo opasno za sve nas u NATO kada bismo rekli da savez kao celina ne vredi i da je bolje da sklapamo pojedinačna savezništva. To bi bio znak da sa NATO nešto nije u redu. Velika snaga naše alijanse je u tome što ima toliko nas koji delimo iste vrednosti. NATO je efikasan savez i zašto da ga demobilišemo", kazao je ambasador poljskoj televiziji TVN24.

Američki ambasador u Varšavi izrazio je razumevanje za to što su Poljaci skeptični i sumnjaju da bi im saveznici zaista pritekli u pomoć u slučaju agresije iz Rusije.

On je podsetio na plan razmeštanja američkog antiraketnog štita u Poljskoj 2018. godine a u toj bazi na severu Poljske biće 200 do 300 američkih vojnika, kao i na to da je NATO odlučio da proširi bazu u Šćećinu blizu granice Poljske sa Nemačkom.

"Ne planiramo da postavimo u Poljskoj veliku bazu kao što je Ramštajn jer oko toga nema sloge u NATO, ali i bez te sloge možemo da razmestimo više vojnika. Od izbijanja sukoba u Ukrajini u Poljskoj imamo svoje vojnike. Ove godine biće ih 5.000 do 6.000 a naredne godine još više s obzirom na manevre, zato što treba da pokažemo da smo spremni da branimo Poljsku", rekao je Mal.

Ambasador SAD u Varšavi takođe je izrazio zadovoljstvo što je Poljska odlučila da kupi američki raketni sistem patriot a odluku da kupi francuske umesto američkih helikoptera nazvao je suverenom odlukom Poljske.

XS
SM
MD
LG