Dostupni linkovi

Stefanović: Više od 30 državljana Srbije u Siriji i Iraku


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se preko 30 srpskih državljana nalazi u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku, a da je,
prema podacima kojima se raspolaže, 10 osoba stradalo.

"Region Balkana postaje sve primamljivije područje za regrutaciju", rekao je Stefanović otvarajući konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana.

On je kazao da su podnete krivične prijave protiv osam osoba osumnjičenih da su povezani sa terorizmom, a da je protiv pet osoba postupak u toku.

"Terorizam je globalni problem koji ne poznaje granice, ne preza ni od čega", istakao je Stefanović osudivši najnoviji napad na stanicu policije u Zvorniku kada je ubijen jedan policajac, kao i napade na civile širom sveta.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da se mora sprečiti regrutacija preko interneta i radikalizacija nasilnog ekstremizma i da je ključ uspeha u bliskoj saradnji zemalja članica EU, kao i regiona Balkana.

"Sve naše zemlje suočavaju se sa velikim opasnostima koje prete od terorizma, a glavna pretnja dolazi od grupa koje deluju u Siriji i Iraku", istakao je Devenport.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi rekao je da je sve veći broj ljudi koji odlaze u Siriju i Irak i da iz godine u godinu raste opasnost od terorizma.

"Mete su svi, radikalizam je sveprisutan", naveo je Kirbi.

XS
SM
MD
LG