Dostupni linkovi

Varufakis i njegova žena napadnuti u atinskom restoranu


Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je danas da su njegovu ženu i njega napali anarhisti dok su večerali u jednom restoranu u centru Atine, ali da nisu povređeni.

Prema njegovim rečima, njih dvoje su sinoć završavali večeru sa prijateljem u atinskom kvartu Egzarhija, popularnom među ekstremnim levičarima i anarhistima, kada je grupa ljudi pokrivenih lica nagrnula u restoran.

Oni su zahtevali da ministar napusti oblast, bacajući staklene čaše i ostale predmete na njega i njegovu ženu, naveo je Varufakis i dodao da nijedno od njih dvoje nije povređeno.

Varufakis je naveo da kada se jedan iz grupe ustremio na njega, njegova žena ga je zagrila, tako da je potencijalni napadač morao prvo nju da udari da bi došao do ministra finansija.

"Ovo nije bio organizovan incident", rekao je Varufakis u saopštenju.

On je naposletku razgovarao sa pripadnicima te grupe ispred restorana, i tenzije su smirene.

Slični napadi na ministre bili su česti u Grčkoj u prvoj godini međunarodnog zajma, koji je počela da dobija 2010, pošto je ušla u recesiju. Veruje se da su te napade sprovodile uglavnom grupe bliske levici, a mnogo ređe anarhisti, i ponekad su podrazumevali i fizičko nasilje.

Grčka je u ponedeljak objavila izmene u svom pregovaračkom timu, što su mnogi analitičari ocenili kao marginalizovanje Varufakisa.

XS
SM
MD
LG