Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH danas o budžetu za 2015. godinu


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2015. godinu.

Predlagač budžeta je Ministarstvo finansija i trezora, a ministar Vjekoslav Bevanda ranije je najavio da bi budžet trebao biti usvojen do kraja ovog mjeseca.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić još je na prvom radno-konsultativnom sastanku s novoizabranim ministrima kazao da je usvajanje državnog budžeta jedno od najvažnijih zadataka novog saziva Vijeća ministara.

Zvizdić je jučer nakon vanredne sjednice Vijeća ministara iskazao jasnu opredijeljenost za poboljšanje i unapređenje finansijske, materijalne, administrativne i kadrovske strukturu svih tijela za borbu protiv korupcije.

Takva opredijeljenost potvrđena je odlukom da su u ovogodišnjem budžetu predviđena povećanja izdvajanja za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) oko četiri miliona KM, za Tužilaštvo BiH za milion KM, a za Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) za tri miliona KM.

– Povećat ćemo budžete institucija kako bi ih osposobili da budu što efikasniji u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala – kazao je Zvizdić.

Na dnevnom redu sjednice još je i Nacrt dopune Sporazuma o finansiranju o programu prekogranične saradnje BiH-Crna Gora u okviru IPA komponente prekogranična saradnja za 2011. godinu.

XS
SM
MD
LG