Dostupni linkovi

Dačić razgovarao sa predsjedništvom BIH


Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović razgovarali su danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Čović i Izetbegović su u razgovoru sa Dačićem, koji je i predsjedavajući OEBS-u, istakli da BiH ulazi u narednu fazu ekonomskih i socijalnih reformi neophodnih za ispunjavanje uslova i obaveza za punopravno članstvo u EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dačić je izrazio zadovoljstvo posjetom BiH u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-u, te izrazio očekivanje da će zemlje zapadnog Balkana poboljšati saradnju na multilateralnom nivou.

U tom kontekstu ponovljeni su prioriteti predsjedavanja Srbije OEBS-u, koji osim borbe protiv terorizma, tema mladih i bezbjednosti, uključuju i promovisanje regionalne saradnje kroz zajedničke projekte.

Potencijal za intenziviranje saradnje se nalazi u preuzimanju predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope i predsjedavanju Srbije OEBS-om, gdje se kroz zajedničke interese promovišu načela i vrijednosti, kao što su borba protiv terorizma, kontrola naoružanja, zaštita ljudskih prava i prava manjina.

XS
SM
MD
LG