Dostupni linkovi

Štajnmajer: Formirati specijalni sud radi istorije Kosova


Ministar vanjskih poslova Njemačke, Frank Valter Štajnmajer, posjetio je Prištinu gdje se sastao sa visokim kosovskim zvaničnicima, javlja dopisnik RSE.

Kosovski lideri su obavijestili njemačkog diplomatu o procesu formiranja Specijalnog suda, dok je na sastanku sa predsjednicom, Atifete Jahjagom, njemački diplomata izrazio važnost da Kosovo ispuni ovu međunarodnu obavezu, za što je potreban, kako je rekao, opšti koncenzus u društvu.

Štajnmajer je o tome govorio i na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom, Isom Mustafom.

"Formiranje Specijalnog suda ne ide u korist EU, već ga treba formirati radi istorije Kosova i radi novih generacija", kazao je on.

Premijer Kosova u vezi sa tim nije mogao da precizira tačan datum kada će se pitanje Specijalnog suda naći u Skupštini.Mustafa je dodao da se radi na tome, i da se izrada zakona i ustavne promjene privode kraju.

Njemački diplomata je tako]e ocijenio važnim dijalog Kosova i Srbije, kao i sprovođenje postigutih sporazuma, što će dovesti do normalizacije odnosa dvije zemlje. On je istakao da Njemačka pažljivo prati sva dešavanja na Zapadnom Balkanu kao i rad regiona na ispunjavanju potrebnih kriterijuma i standarda za evropske integracije.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga je govoreći o dijalogu podsjetila da je postignut određeni broj sporazuma koje treba primijeniti, ali je naglasila da "evropski put Srbije treba usloviti ispunjavanjem međunarodnih obaveza".

Premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio je da je sa njemačkim ministrom razgovarao o priroritetima Vlade Kosova koji se tiču ekonomskog razvoja, zapošljavanja, jačanja vladavine zakona, i borbi protiv korupcije, kao i o privlačenju stranih investicija.

Mustafa je takođe prenio da je Kosovo posvećeno ispunjavanju kriterijuma za evrointegracije, i da će Kosovo nastaviti da se bori protiv ekstremizma.

XS
SM
MD
LG