Dostupni linkovi

AI: Prinudna iseljenja u Beogradu poslednje rešenje


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International - AI) upozorila je vlasti Beograda da prinudna iseljenja zbog razvojnih projekata poput "Beograda na vodi" treba da budu sprovodjena samo kao poslednje rešenje i u skladu sa medjunarodnim standardima.

Ta organizacija navodi da je Grad Beograd počeo da izdaje naloge za prinudno iseljenje i uklonio je oko 230 domaćinstava iz centralne oblasti, nedaleko od reke Save, kako bi pripremio zemljište za projekat "Beograd na vodi", odnosno izgradnju luksuznih stanova i poslovnih zgrada.

Većini onih koji žive u toj oblasti obezbedjeno je privremeno preseljenje u društvene ili iznajmljene stanove, koje će im država plaćati.

Medjutim, ističe AI, ostaje nejasno da li će oni čija imovina nije legalizovana dobiti pomoć da dugoročno reše stambeno pitanje ili će biti pod rizikom prinudnog iseljenja.

Amnesti je još u izveštaju izdatom povodom 8. aprila, Medjunarodnog dana Roma, upozorio da ni tri godine posle prinudnog iseljenja Roma iz beogradskog naselja Belvil, nije obezbedjen adekvatan smeštaj za njih, uprkos obećanjima beogradskih vlasti i 3,6 miliona evra koje je obezbedila Evropska komisija.

Izbačeni Romi su u medjuvremenu godinama živeli daleko od škola, socijalnih službi i mogućnosti za posao, naveo je tad Amnesti, i dodala da je projekat koji je finansirala EK propao zbog niza propusta Grada Beograda, odnosno "toksične kombinacije birokratske nesposobnosti, inercije i diskriminacije".

XS
SM
MD
LG