Dostupni linkovi

Film 'Znam šta je ofsajd' prikazan i u Beogradu


Dokumentarni film "Znam šta je ofsajd", priča o herojskim delima sportista van terena, u najtežim vemenima, vremenima zla na prostoru bivše Jugoslavije - među kojima su Goran Čengić, Krešimir Ćosić, Mirza Delibašić, Dejan Bodiroga i Dragan Kapičić, prikazan je sinoć u Beogradu.

Promocija filma čiji su autori novinari Darko Šper i Arijana Saračević Helah usledila je nakon Sarajeva, Banja Luke i brojnih gradova Bosne i Hercegovine.

"Znam sta je ofsajd", prema rečima Špera, novinara RTV Vojvodina, prikazuje priče velikih sportista, a pre svega velikih ljudi, poput rukometaša Gorana Čengica, bivšeg reprezentativca SFRJ i igrača "Bosne" i "Crvene Zvezde", koji je stradao sredinom 1992. godine u Sarajevu kada je pokušao da spase komšiju, doktora Husniju Čerimagića.

"Na taj način smo želeli da pokažemo pozitivne primere suživota tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, da ne dozvolimo da se oni zaborave", rekao je Šper agenciji Beta i najavio da će film biti prikazan početkom jeseni na filmskom festivalu u Nirnbergu.

Prema rečima Špera, publika će iz filma saznati za herojska dela Gorana Čengica, i sudbine Mirze Delibašića, Krešimira Ćosića, Dejana Bodiroge koga je rat zatekao u Zadru, kao i Dragana Kapičića.

"Film govori o hrabrim sportistima koji su u vremenu zla pomagali ljudima. Film je ispretpleten i šalje poruku da postoje loši i dobri ljudi. Srž filma je u zajedništvu koje proizlazi iz sportske porodice bivše Jugoslavije i klubova koji su delovali pod njenim okriljem", rekao je Šper.

"Znam šta je ofsajd" deo je serije dokumentarnih filmova "Živeti zajedno", o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini. U snimanju serijala učetvovalo je deset novinara, pet iz Srbije i pet iz BiH.

XS
SM
MD
LG