Dostupni linkovi

NVO: Primenjena 4 od 16 sporazuma Kosova i Srbije


Samo četiri od 16 sporazuma Kosova i Srbije postignutih u Briselu od 2011. godine u potpunosti su primenjeni, navodi se u izveštaju "Big dila" (BigDeal), građanske inicijative za nadzor tih pregovora.

Izveštaj pod naslovom "Izgubljeni u stagnaciji" rezultat je zajedničkih istraživanja BIRN Kosovo i Internews Kosovo i Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA, a u njemu se pozivaju obe strane, kao i EU, da daju veći prioritet primeni sporazuma.

"Četiri godine nakon što je dijalog Srbije i Kosova počeo ne postoji sloboda kretanja, barikade na severu Kosova i dalje postoje i Kosovo nije priznalo nijednu srpsku univerzitetsku diplomu. Dve godine nakon pompeznog potpisivanja sporazuma 19. aprila, nema predstavnika Srba u kosovskoj vladi i jedinice Civilne zaštite nisu rasformirane", navodi se u izveštaju.

Srpska lista odlučila je juče da se vrati u institucije Kosova, a 26. marta postignut je dogovor o raspuštanju Civilne zaštite.

Namera Big Deala je, kako je navedeno, da proces normalizacije odnosa dve strane učini transparentnijim, kroz analizu rezultata sprovođenja sporazuma.

Big dil podržavaju britanske ambasade u Beogradu i Prištini i Fondacija "Braća Rokfeler".

XS
SM
MD
LG