Dostupni linkovi

Pjongjang posjeduje 20 bojevih glava


Kineski nuklearni stručnjaci procjenjuju da Sjeverna Koreja već sada posjeduje arsenal od 20 bojevih glava i kapacitet za obogaćivanje uranijuma dovoljan da do naredne godine udvostruči navedenu količinu, piše američki dnevnik "Vol strit džurnal".

Procjena, za koju list navodi da je prenijeta američkim stručnjacima na sastanku održanom u februaru iza zatvorenih vrata, značajno je veća od svih prethodnih koje su stigle od kineskih stručnjaka.

Američki stručnjaci procjenjuju da u sjevernokorejskom arsenalu ima između deset i 16 nuklearnih oružja.

Vodeći stručnjak za sjevernokorejski nuklearni program Zigfrid Heker, koji je prisustvovao sastanku u februaru, rekao je da bi veliki nuklearni arsenal Sjeverne Koreje mogao samo pojačati izazov sa kojim se suočava međunarodna zajednica u ubjeđivanju Pjongjanga da izvrši denuklearizaciju.

"Što Pjongjang bude više vjerovao da ima potpuno funkcionalan nuklearni arsenal i ostala sredstva, to će teže biti ubijediti ih da izvrše denuklearizaciju", kazao je Heker "Džurnalu".

U nedavnom izvještaju američkih istraživača upozoravano je da sve ukazuje na to da Sjeverna Koreja u narednih pet godina želi da proširi svoj nuklearni program i da bi, u najgorem slučaju, mogla da posjeduje stotinu atomskih bombi do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG