Dostupni linkovi

SE usvojio rezoluciju kojom se osuđuju masovna prisluškivanja


Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PS SE) je velikom većinom glasova usvojila Rezoluciju o masovnom špijuniranju kojom se izražava duboka zabrinutost zbog takve prakse.

Tu praksu, kako se navodi, koriste sigurnosne službe SAD i pojedinih zemalja članica EU.

“PS SE je duboko zabrinuta zbog prakse masovnog špijuniranja koje koriste američka Nacionalna sigurnosna agencija NSA i bezbednosne agencije pojedinih zemalja članica Savjeta Evrope kako bi sakupljale, skladištile i analizirale podatke o privatnim licima”, navodi se u rezoluciji koju je pripremio holandski poslanik Peter Omcig.

U pojedinim zemljama "industrija masovnog špijuniranja" toliko je napredovala da prijeti demokratskim načelima, kao i slobodnom i otvorenom karakteru zapadnog društva. Ovakva praksa nije u skladu sa poštovanjem osnovnih ljudskih prava jer ugrožava pravo na privatnost, pravo na slobodu govora i pravo na informaciju, navodi se u tekstu Rezolucije.

Skupština navodi da je ciljano špijuniranje potencijalnih terorista opravdano kako bi se preduprijedili zločini, ali istovremeno naglašava da masovno špijuniranje nije donijelo velike rezultate u borbi protiv terorizma.

Izvjestilac iz Holandije upozorio je da su politički lideri izgubili kontrolu nad svojim službama sigurnosti, kao i da velike svjetske kompanije poput Googlea i Microsofta sarađuju sa NSA, što upotrebu interneta čini još nebezbjednijom.

Usvojenom Rezolucijom o masovnom špijuniranju Savjet Evrope poziva svoje članice i zemlje posmatrače da sačuvaju osnovna prava i slobode svojih građana, kao što je pravo na privatnost u digitalnom dobu.

PS SE naglašava da prikupljanje informacija o privatnim licima može biti dozvoljeno samo u slučaju da postoji sudski nalog i opravdana sumnja da je takva akcija potrebna.

Istovremeno, PS SE traži prestanak prakse postojanja tajnih sudova.

XS
SM
MD
LG