Dostupni linkovi

Makedonija: Napad na policiju u blizini granice sa Kosovom


Policija u blizini mesta Gošince
Policija u blizini mesta Gošince

Portparol makedonske policije Ivo Kotevski izjavio je da je policija uspostavila kontrolu nad karaulom Gošince, koju su prethodno kako tvrde, zauzele naoružane osobe sa oznakama Oslobodilačke vojske Kosova.

Kotevski je rekao i da su aktivnosti na obezbjeđivanju mesta incidenta radi neometane istrage u toku. Kako je rekao predstavnik makedonske policije, uspostavili su kontakt sa vlastima Kosova i za sredu dogovorili sastanak na najvišem nivou.

Četrdesetak naoružanih lica su u noći između ponedeljka i utorka zauzeli objekat bezbednosnih snaga Makedonije u selu Gošince u blizini granice sa Kosovom, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Portparol MUP-a je ovo označio terorističkim napadom i rekao da su akteri došli sa Kosova te da su nosili oznake UČK (Oslobodilačke vojske Kosova).

Makedonija je u noći između ponedeljka i utorka bila meta terorističkog napada, rekao je na pres konferenciji portparol MUP-a Ivo Kotevski.

“Oko 2:30 posle ponoći, veća grupa od oko 40 lica je napala karaulu Gošince u blizini severne granice. Bili su dobro naoružani, nosili su maskirne uniforme UČK imeđusobno su komunicirali na albanskom jeziku. Zarobljena su četiri policijska službenika koji su u tom trenutku bili dežurni u karauli”, kazao je Kotevski.

Mjesto napada na karti
Mjesto napada na karti

Napadači su razoružali policajce i trojicu vezali lisicama, pojasnio je Kotevski i dodao da su jednog od njih udarali. Oduzeli su im oružje i mobilne telefone i rekli policajcima da žele svoju državu i da ih neće spasiti niti Nikola Gruevski, niti Ali Ahmeti.

Kada su saopštili njihovu poruku, vezanim policajcima je dat rok od 30 minuta da peške napuste karaulu, naveo je Kotevski, dodajući da su napadači snimali kamerom sve što se događalo.

Prema prvim informacijama, radi se o licima sa Kosova, rekao je portparol i dodao da se vođa grupe obraćao policajcima na albanskom jeziku preko prevodioca koji je govorio na lošem makedonskom sa puno srbizama.

Nekadašnji član Oslobodilačke narodne armije Abedin Zimberi, koji je učestvovao u oružanom konfliktu 2001 godine, kaže da u tom regionu nema nikakvih naoružanih ljudi.

“Ja živim u lipkovskom regionu, vidim da ljudi žive normalno, nema nikakvih incidenata. Ovaj incident, o kome javljaju mediji, izgleda kao neki scenario vlade, premijera Gruevskog, ministarstva unutrašnjih poslova. Sigurno planiraju neki scenario da bi se skrenula pažnja javnosti od onoga što se događa. Ovo im neće uspeti, zato što građani ne vole ratove. Oni vole mir, perspektivu, žele da rade, da žive.”

Inače, policija je sprečila novinarske ekipe iz nekoliko medija, među kojima i iz Radija Slobodna Evropa, da priđu selu Gošince iz, kako im je rečeno, bezbednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG