Dostupni linkovi

Vučić u Briselu, počeo sastanak s Ramom


Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Brisel, gdje je posjetu započeo bilateralnim susretom sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Dobrodošlicu dvojici premijera poželio je komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Kako je planirano, poslije tog susreta Vučić će učestvovati na sastanku predsjednika vlada Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i kosovskog premijera, odnosno "zapadnobalkanske šestorke", na kojem će biti riječi o infrastrukturnim projektima.

Taj sastanak, čiji će domaćini biti komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, posvećen je integrisanju kopnenog, riječnog i vazdušnog saobraćaja regiona u zajedničku evropsku mrežu, kako bi se otklonila "siva mrlja" na saobraćajnoj mapi Evrope.

Kako javalja RTS nakon toga predviđeno je da se premijer Srbije, u odvojenim susretima, sastane sa predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom i komesarom za susjedsku politiku Johanesom Hanom.

Tanjugu je u sjedištu EU rečeno da će teme razgovora Vučića i Tuska biti napredak Srbije u procesu pridruživanja i tok dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čija će nova runda biti održana kasnije popodne između Vučića i kosovskog premijera Ise Mustfafe.

Dijalog Beograda i Prištine održaće se pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, na kojem će biti razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Prethodna runda održana je 9. februara posle višemjesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

XS
SM
MD
LG