Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Benzin je za gradjane luksuz


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U ponedjeljak, 20. aprila stupa na snagu Vladina Uredba kojom se uvodi naknada od sedam centi za svaki litar goriva u maloprodaji, što znači da će benzin i dizel u Crnoj Gori, od ponoći biti značajno skuplji.

Odluku da uvede novu dažbinu koja je izazvala opšte negodovanje, premijer Milo Djukanović je obrazložio ocjenom da je za gradjane Crne Gore gorivo luksuz.

Vladina odluka da na godišnjem nivou inkasira dodatnih devet miliona eura tako što će gradjani plaćati dodatnih sedam centi za svaki litar goriva izazvala je žestoko negodovanje. Razlog tome, medjutim, nije samo novo zavlačenje državne ruke u džepove gradjana, već i činjenica da je dio javnosti ubijedjen da je to protivzakonito, odnosno, protivustavno, pa će cijela stvar biti preispitana na Ustavnom sudu.

NVO MANS je najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Vladine uredbe kojom je uvela naknadu od sedam centi po litru goriva.

„Ključna stvar je da je Ustavom propisano da se porezi, takse i sva druga davanja na ime javnih prihoda mogu uvoditi samo zakonom. Ustav je tu jasan. Ono što je nesporno je da je Vlada Uredbom, kao jednostranom direktivom, uvela tu naknadu i tako grubo prekršila Ustav i prekoračila svoja ustavna ovlašćenja. Osim toga, Vlada je propisala i da ta Uredba stupa na snagu narednog dana po objavljivanju iako Ustav propisuje da opšti pravni akt može stupiti na snagu najranije osmog dana, a izuzetno, u odredjenim situacijama, kada se za to utvrdi interes u postupku akta – da može stupiti na snagu danom objavljivanja. Takav interes, u ovom konkretnom slučaju, nije utvrdjen, a ne može se ni utvrditi bilo kakav interes da se suprotno Ustavu uvode takve dažbine“, kaže pravni zastupnik MANS-a, Veselin Radulović.

Advokat Aleksandar Djurišić, rekavši da se slaže sa javno izrečenom ocjenom da je čak i naziv naknada problematičan jer, pravno, naknada predstavlja plaćanje za neku uslugu koje u ovom slučaju nema, kaže da „administrativnim pravom nije moguće nametati takse i dažbine već, isključivo, posebnim zakonom“.

„Javni interes nije isto što i državni interes i nije isto što i Vladin interes. Javni interes obično uključuje i ova dva navedena, ali javni interes predstavlja mnogo širi pojam. Sve i kada bi bio donijet zakon, da li tu ima javnog interesa? U suštini, to podrazumijeva da li takav način finansiranja uopšte doprinosi tome, da li se to može kontrolisati, ko to nadzire i da li to tokom vremena može da postane izvor finansiranja za nešto sasvim drugo. U svakom slučaju, takvi nameti se ne mogu uvoditi uredbom.“

Vladinu odluku o uvodjenju takse na gorivo od sedam centi po litru koji će, navodno, ići na finansiranje otplate kredita za prvu dionicu autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, nezakonitom smatraju i u opozicionoj Pozitivnoj koja od Vlade traži da hitno objasni na osnovu kojih ekonomskih parametara je donijeta odluka o uvodjenju nove takse na gorivo. Pozitivna ocjenjuje da je uvodjenje nove dažbine samo dodatni način ekonomskog iscrpljivanja već osiromašenih gradjana.

A, tim gradjanima, premijer Milo Djukanović čijom se pozicijom na listi najbogatijih političara svijeta bavila strana štampa, a koji, istovremeno, presudno utiče na ekonomsku situaciju u Crnoj Gori već četvrt vijeka, poručuje da su toliko siromašni da im je u 21. vijeku i benzin luksuz.

„To ipak predstavlja proizvod koji u našim uslovima predstavlja pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza i zato se meni čini vrlo logičnim i vrlo odgovornim što se Vlada opredijelila da upravo u vremenu pojeftinjenja goriva zbog pada cijena nafte podigne maloprodajnu cijenu naftnih derivata.“

Gradjani Podgorice, sa kojima je razgovarala koleginica Lela Šćepanović, nedvosmisleno izražavaju nezadovoljstvo zbog uvodjenja nove takse i naročito zbog premijerove ocjene da je gorivo za njih luksuz.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG