Dostupni linkovi

Disidentski kandidati izgubili na lokalnim izborima na Kubi


Dva disidentska kandidata priznala su poraz na lokalnim izborima na Kubi, na kojima su posle 40 godina imali prvu priliku da postanu zvaničnici, izabrani izvan redova Komunističke partije.

Hildebrando Ćavijano i Junijel Lopes izabrani su kao kandidati na glasanju u jednoj havanskoj opštini i nadali su se da će osvojiti dva od 12.589 mesta u 168 opštinskih saveta.

Obojica su priznali da nisu imali šanse da pobede, posle preliminarnih rezultata koji su pokazali da je Ćavijano bio poslednji od četiri kandidata, a jedan od Lopesovih provladinih protivnika je imao duplo više glasova od njega.

"Ovo glasanje je bilo čisto. Ljudi ne žele promenu", rekao je Ćavijano (65), nekadašnji državni tužilac koji je postao nezavisni novinar, a Lopes (26) je nezaposleni član jedne disidentske političke partije.

Kubanski opštinski izbori omogućuju direktno glasanje za delegate u opštinskim skupštinama koje se bave uglavnom pitanjima poput
kanalizacije i popravke ulica.

Vlada kontroliše imenovanje i izbor kandidata za viša tela, kakva je Skupština Kube koja bar nominalno bira najviše drzavne rukovodioce.

XS
SM
MD
LG