Dostupni linkovi

Putin: Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini


Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini, kao odgovor na odluku Rusije da odobri prodaju protivraketnog sistema Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u međuvremenu osudio tu odluku Moskve, upozorivši da će se time samo podstaći iranska regionalna agresija, navode izraelski mediji.

"To je izbor izraelskog rukovodstva. Njihovo je pravo da rade ono što misle da je odgovarajuće. Ako je (oružje koje žele da prodaju) smrtonosno oružje, mislim da će biti kontraproduktivno. Samo će dovesti do još jedne runde sukoba, povećati broj žrtava i ishod će biti isti," prenose danas izraelski mediji izveštaje ruskih medija od sinoć.

Netanijahu je danas izjavio da je "Izrael ozbiljno zabrinut zbog ruskog snabdevanja Irana raketima S-300, dok Iran konstantno povećava agresiju u regionu."

"Izrael takođe gleda sa zabrinutošću da te agresije nisu zabeležene u okvirnom sporazumu s Iranom i da (konačni ) sporazum nije uslovljen njihovim okončanjem," dodao je Netanijahu.

Putin i Netanijahu su o tome već razgovarali i Netanijahuov kabinet je saopštio da je on zvao Putina u utorak prošle nedelje da protestuje zbog plaranine isporuke S-300 vazdušnog sistema Islamskoj Republici Iranu. Kremlj je potvrdio poziv istog dana.U saopštenju Netanijahuovog kabineta je navedeno da je on "izrazio zaprepašćenjeIzraela zbog odluke... (i) rekao predsedniku Putinu da će taj korak samo povećati agresiju Iranu u regionu i destabilisati bezbednost na Bliskom istoku."

XS
SM
MD
LG