Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Finskoj


U Finskoj su u nedelju otvorena birališta na parlamentarnim izbora gde 4,5 miliona Finaca sa pravom glasa bira 200 poslanika po proporcionalnom izbornom sistemu.

Finski premijer Aleksandar Stub i njegova konzervativna Partija nacionalne koalicije suočavaju sa velikim izazovom od bivšeg biznismena Juha Sipila i njegovog liberalne Partije centra, javio je britanski BBC.

Vladajuća koalicija koja se bori da pregura uvedene reforme, umesto povećanja, suočila se sa smanjenjem podrške nekoliko dana uoči glasanja što pokazuje anketa koja je objavljena tri dana ranije na državnoj televizije YLE i pokazuju da Nacionalnu koaliciju podržava 16,9 odsto glasača, a da Partiji centra ima 24 odsto podrške.

Anketi pokazuju i da socijaldemokrate imaju 15,1 odsto, a euroskeptici - desničarska Partija Finaca 16,7 odsto podrške.

IT milioner Sipila bio je relativno nepoznat u Finskoj dok nije postao lider Partije centra pre tri godine i otpočeo javnu kritiku plana Vlade da drastično smanji budžetski deficiti za četiri godine, smatrajući da je takav predlog premijera Stuba nerealan.

Birači izlaze na birališta u nadi da će nova vlada izvući Finsku iz trogodišnje ekonomske krize i finska ekonomija je bila centralno pitanje predizborne kampanje, pošto je stagnacija, u 2014. prešla u recesiju uz rast nezaposlenosti koja sada iznosi na 9,2 odsto.

XS
SM
MD
LG