Dostupni linkovi

Dačić: Konferencija na koju je pozvan Tači je provokacija


Kada bismo dozvolili da Hašim Tači dođe u Beograd kao ministar spoljnih poslova Kosova, prekršili bismo državnu politiku kada je reč o Kosovu, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

"Ovaj pokušaj da Hašim Tači dođe u Beograd - to nije pomirenje. To je pokušaj da se proba smemo li mi da kažemo 'ne možeš'. Pa ne možeš u ovom formatu, na ovakav način, ne možeš da dođeš u Srbiju", rekao je Dačić u intervjuu za "Politiku".

Tači je, uz još četiri ministra regiona, pozvan na skup o evropskim integracijama zapadnog Balkana, koji će od 23. do 25. aprila biti održan u Beogradu, saopštio je ranije organizator tog skupa nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Srpski zvaničnici su istakli da eventualna Tačijeva poseta nije usaglašena sa institucijama, da je ona nepotrebna i da će, ako dođe i imajući u vidu optužnicu protiv njega, biti uhapšen.

Dačić je rekao da je namera NVO da organizuje konferenciju 24. aprila u Beogradu provokacija.

"Ovo je jedna provokacija, gde je pravo pitanje zašto se uopšte organizuje jedan takav skup. Apsolutno me niko nije konsultovao oko toga i moram da kažem da je ovaj poziv za skup u Beogradu meni stigao iz Prištine", dodao je Dačić.

Podsećajući da pomenutu NVO finansira britanska ambasada ali i neki drugi državni otgani u Srbiji kroz razne programe i projekte, Dačić je naveo da je pitao britansku ambasadu da li stoje iza organizacije ove konferencije i "da su mu rekli da ne stoje, ali da daju pare za te programe".

Na pitanje "Politike" da li je poseta Tačija Beogradu možda neki nepisani uslov Brisela, šef srpske diplomatije je odgovorio da "više ne priznajemo nepisane uslove".

XS
SM
MD
LG