Dostupni linkovi

Zuma obećao da će okončati nasilje protiv stranaca u Južnoafričkoj Republici


Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma je, nakon najnovijih akata nasilja protiv stranaca, posetio izbeglički kamp u Durbanu, gde se obratio imigrantima koji su tu potražili spas.

Zuma je istakao da je nasilje protiv stranaca u neskladu s južnoafričkim vrednostima, jer "većina Južnoafrikanaca voli mir i dobre odnose sa svojom braćom i sestrama s (afričkog) kontinenta". On je obećao da će učiniti kraj nasilju protiv stranaca, prenosi Bi-bi-si.

Njegove reči su, međutim, naišle na podsmeh nekih od imigranata kojima se obratio. Oni su ga optužili za zakasnelu reakciju.

Najmanje šestoro ljudi je poginulo u ksenofobičnim napadima u Durbanu, a nasilje se proširilo i na neke druge gradove Južne Afrike.

Imigranti, uglavnom iz drugih afričkih država i Azije, su se masovno doseljavali u Južnu Afriku nakon što je 1994. okončana vlast tamošnje bele manjine.

Mnogi Južnoafrikanci međutim, optužuju doseljenike da domaćem stanovništvu "otimaju" radna mesta. Nezaposlenost u Južnoj Africi, inače, dostiže 24 odsto.

Zuma je poručio imigrantima, koji se zbog situacije u zemlji spremaju da odu u države porekla, "da su dobrodošli da se vrate kad nasilje prestane".

Vlasti Zimbabvea, Malavija i Mozambika su ovih dana najavile planove da evakuišu svoje državljane iz Juzne Afrike.

XS
SM
MD
LG