Dostupni linkovi

Replika 'Ermiona' kreće preko Atlantika


Replika fregate "Ermion", kojom su francuske snage prije više od 200 godina doplovile do Bostona da bi pomogle američkim revolucionarima, spremna je da večeras krene istim putem preko Atlantika.

Očekuje se da će francuski predsjednik Fransoa Oland doći da poželi srećan put oko 80 članova posade fregate, duge 65 metara i vredne 25 miliona eura.

General Markiz de Lafajet ubijedio je francuskog kralja Luja XVI da obezbijedi vojnu i finansijsku podršku Amerikancima u Ratu za nezavisnost i u martu 1780. zaplovio iz francuske luke Rofšor. U Boston je stigao poslije 38 dana.

Francuska vojska imala je važnu ulogu u pobjedi snaga Džordža Vašingtona nad Britancima, a danas stotine ulica, trgova i gradova širom SAD nose naziv Markiza de Lafajeta ili njegovog rodnog mesta La Granž.

Izgradnja replike "Ermiona" počela je 1997. godine, a korišćeni su isti materijali i metode kao i u izgradnji originala, uništenog 1793.

Očekuje se da će "Ermion" doploviti do američke obale 5. juna i da će biti usidren u 10 luka na istočnoj obali SAD, kada će posjetioci moći da ga razgledaju.

XS
SM
MD
LG