Dostupni linkovi

Iran traži ponovo ukidanje sankcija prije konačnog sporazuma


Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif izjavio je u petak uveče da Iran želi potpuno ukidanje sankcija prije postizanja konačnog sporazuma sa šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu, javio je informativni televizijski kanal Euronews.

"Ne želimo postepeno ukidanje sankcija. Jasno je da treba odmah i u potpunosti da se ukinu te ekonomske sankcije", rekao je Zarif za Euronews i dodao da uskoro počinje "teška faza" pregovora o postizanju konačnog sporazum čiji je rok 30. juna.

Zarif je rekao da u slučaju da taj sporazum ne bude postignut, Iran će nastaviti "bez ikakvog ograničanja" program obogaćivanja uranijuma.

"Na početku pregovora smo rekli da treba da izaberemo put – put saradnje ili konfrontacije. Ako biramo put konfrotacije, onda UN i SAD neće ukinuti sankcije a Iran će nastaviti svoj nuklearni program bez ikakvog ograniženja", rekao je iranski ministar.

Pregovori će biti nastavljeni 22. i 23. aprila u Beču.

Iran i Grupa Pet plus jedan (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) su 2. aprila u Lozani postigli okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, kojim se sprječava mogućnost da Teheran proizvede atomsko oružje.

Dve strane ne slažu se, međutim, u pogledu datuma ukidanja ekonomskih sankcija Iranu.

Za razliku od Teherana, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, traže postepeno ukidanje sankcija Iranu, u zavisnosti od izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju. To tijelo UN trebalo bi da prethodno potvrdi da se Teheran drži postignutog sporazuma.

XS
SM
MD
LG