Dostupni linkovi

Atoyan: Javni dug BiH dostigao 45 posto BDP


Drago nam je da je proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini završen. To će svakako olakšati dijalog o politikama reformi u BiH. Međutim, da bi MMF ponovo počeo pružati finansijsku pomoć BiH i dalje će biti neophodno provesti ključne reforme, rekao Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

U intervjuu za "Oslobođenje", kazao je da će Misija MMF-a, u kontekstu konsultacija po članu IV, posjetiti Bosnu i Hercegovinu u narednim sedmicama.

"Ovo će biti prilika da sa novim vladama razgovaramo o makroekonomskim izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, kao i o politikama koje je neophodno poduzeti da bi se suočili sa tim istim izazovima. Ova posjeta će, također, predstavljati i priliku da razgovaramo o modalitetima budućeg angažmana MMF-a u BiH", kazao je Atoyan.

Na upit koliko BiH može izdržati bez kredita međunarodnih finansijskih institucija, Atoyan je rekao da bi se u slučaju izostanka tranši od MMF-a, te potrebe za finansiranjem morale pokriti alternativnim izvorima finansiranja ili agresivnijom konsolidacijom potrošnje u javnom sektoru.

Upitan da li je BiH dostigla kritičnu tačku kada se država počinje gušiti u dugovima, Atoyan je kazao da javni dug BiH trenutno iznosi oko 45 posto BDP-a i veći je u odnosu na 33 posto BDP-a koliko je iznosio 2007. godine.

XS
SM
MD
LG