Dostupni linkovi

Svetska banka smanjila prognozu rasta privrede Kine i Azije


Svetska banka je u ponedeljak smanjila prognozu ovogodišnjeg rasta privrede istočne Azije zbog kretanja u Kini i zbog jačanja dolara.

Posle rasta od 7,4 odsto 2014. godine, privreda Kine bi trebalo da ove godine poraste za 7,1 odsto, kaže Svetska banka koja je do sada očekivala ovogodišnji rast privrede Kine od 7,2 odsto.

Svetska banka je zabrinuta zbog uticaja strukturnih reformi uz "slabost realne ekonomije i ranjivost finansijskog sistema" Kine. Te reforme će najpre smanjiti privrednu aktivnost, upozorila je ona.

"Uprkos blagom usporavanju rasta, istočna Azija i dalje donosi trećinu ukupnog rasta u svetu, i njen doprinos je dva puta veći od ukupnog doprinosa svih ostalih regiona sveta u razvoju", rekao je Aksel van Trotsenburg, potpredsednik Svetske banke za istočnu Aziju i regionu Pacifika.

Niske cene nafte će koristiti većini zemalja u razvoju, ali rast kamatnih stopa u SAD i jak dolar u kontekstu "globalnog valutnog rata" predstavlja stvarnu pretnju za njih, ukazala je Svetska banka.

XS
SM
MD
LG