Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratne zločine u Štrpcima


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za ratni zločine protiv 10 osoba zbog počinjenih dela nad otetim putnicima sa stanice Štrpci 1993. godine.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optužnica je podignuta protiv Luke Dragičevića (Višegrad), Bobana Inđića (Višegrad), Obrada Poluge (Višegrad), Novaka Poluge (Višegrad), Dragana Šekarića (Goražde), Olivera Krsmanovića (Višegrad), Petka Inđića (Višegrad), Radojice Ristića (Višegrad), Vuka Ratkovića (Višegrad) i Miće Jovičića (Višegrad).

Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika Višegradske brigade VRS, kao saizvršitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vreme oružanog sukoba, Luka Dragičević naredio, a ostali optuženi izvršili, protuzakonito odvođenje i zatvaranje, nečovečna postupanja, nanošenje velikih patnji i povreda telesnog integriteta i ubistva civilnog stanovništva, čime su počinili krivično delo - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Četrnaest osoba osumnjičenih za ove ratne zločine uhapšeno je u maju prošle godine i to u akciji koja je istovremeno sprovedena u Srbiji i BiH. Tada je 10 osoba uhapšeno u našoj zemlji, dok su još četiri osobe uhapšene u Republici Srbiji.

Njima se na teret stavlja ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada su iz voza na relaciji Beograd - Bar oteli i kasnije na području BiH ubili najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jednu osobu hrvatske nacionalnosti i jednu osobu afroazijskog porijekla.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim, koji je blizu godinu dana intenzivno na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao
dokaze o počiniocima ovog stravičnog zločina, koji je bio nerasvijetljen 19 godina.

XS
SM
MD
LG