Dostupni linkovi

Međunarodne agencije: Okončati blokadu Gaze


Koalicija međunarodnih agencija za pomoć upozorila je danas da je obnova hiljada domova i poslovnih zgrada, uništenih prošle godine u Pojasu Gaze jedva počela.

Agencije su dodale da su se životni uslovi na toj palestinskoj teritoriji samo pogoršali otkako su zemlje donatori obećale 3,5 milijarde dolara u tu svrhu.

Asosijacija međunarodnih agencija za razvoj (AIDA) apelovala je na međunarodnu zajednicu da prihvati novi pristup Gazi, uključujući pritisak na Izrael da ukine graničnu blokadu na toj teritoriji, koju konstroliše islamistički Hamas.

Blokadu je takođe uveo Egipat još otkako su hamasovci preuzeli kontrolu nad Gazom sredinom 2007. godine.

Izrael i Egipat kažu da je potrebno da se blokada nastavi jer Hamas, koji veliki deo sveta smatra terorističkom organizacijom, predstavlja bezbednosnu pretnju. Izrael je u poslednjih šest godina vodio tri rata protiv Hamasa, nastojeći da zaustavi prekogranično raketiranje izraelskih gradova.

Pedesetodnevni rat prošle godine bio je najrazorniji po 1,8 miliona stanovnika Gaze.

U njemu je ubijeno više od 2.200 Palestinaca, mahom civila, sudeći po podacima UN.

Na izraelskoj strani poginulo je 72 ljudi, uključujući 66 vojnika.

U izveštaju se navodi da je oko 19.000 domova uništeno ili jako oštećeno u Gazi u tom ratu, dok je još 134.000 pretrpelo štetu, ali se u njima može živeti.

Oko 100.000 ljudi je i dalje raseljeno i živi u školama UN, šatorima podignutim na ruševinima ili u iznajmljenim stanovima i stovarištima. U oktobru su zemlje donatori obećali 3,5 milijarde dolara za Gazu. Do sada je da to samo 945 miliona ili 26,8 procenata, navodi se u izveštaju agencija za pomoć.

XS
SM
MD
LG