Dostupni linkovi

Obama Maduru: Interes SAD je da podrži Venecuelu


Američki predsednik Barak Obama imao je kratak sastanak s predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom na Američkom samitu u Panami, saopštila je Bela kuća.

To je prvi sastanak dva predsednika od dolaska Madura na vlasti 2013. godine posle smrti venecuelskog lidera Uga Čavesa.

Obama je na sastanku koji trajao nekoliko minuta rekao da je u interesu SAD da ne preti Venecueli već da je podrži u "demokratiji, stabilnosti i prosperitetu", izjavila je portparolka Bele kuće Ketrin Vargas.

Američki predsednik se založio za dijalog s Venecuelom koju potresaju ekonomska i politička kriza.

Već zategnuti odnosi između Karakasa i Vašingtona dodatno su zahladneli početkom marta kada je Obama potpisao dekret kojim se uvode sankcije za nekoliko zvaničnika Venecuela i ta zemlja proglašena "pretnjom" za unutrašnju bezbednost SAD.

Taj dekret je izazvao veliko nezadovoljstvo Venecuele koja je pokrenula peticiju za ukidanje dekreta.

Maduro je u Panami rekao da je prikupio 11 miliona potpisa peticije protiv tog "iracionalnog i neodgovarajućeg ukaza". Dodao je da je peticija diplomatskim putem poslata u Vašington.

Među potpisnicama se nalaze predsednici Bolivije Evo Morales i Ekvadora Rafael Korea.

Predsednik Venecuele je u subotu u govoru na Američkom kongresu rekao da je spreman da razgovora sa Obamom kada god to američki predsednik bude hteo.

XS
SM
MD
LG