Dostupni linkovi

Telefonski razgovor Kastra i Obame


Predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, razgovarali su telefonom uoči susreta na dvodnevnom regionalnom samitu u Panami, javljaju svetske agencije.

Pozivajući se na izjavu zamenika direktora kubanske državne Nacionalne informativne agencije Horhea Leganoa, one su prenele da su predsednici razgovarali telefonom u četvrtak uveče.

Bela kuća je potvrdila telefonski razgovor dvojice predsednika.

Ovo je drugi razgovor među liderima SAD i Kube u poslednjih pet decenija. Prvi se dogodio u decembru prošle godine kada su Obama i Kastro objavili planove o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa.

U međuvremenu, Obama i Kastro su doputovali u Panamu. Njihov zvaničan sastanak nije predviđen, ali se očekuje da će se sastati na marginama samita.

Senator iz redova demokrata Ben Kardin izjavio je sinoć da je Stejt department predložio da Kuba bude skinuta sa američke liste država koje sponzorišu terorizam.

Obama je obećao da će brzo reagovati čim dobije preporuku Stejt departmenta da se Kuba ukloni sa američke liste država koje sponzorišu terorizam, što je jedina preostala prepreka za obnovu odnosa Vašingtona i Havane.

Kuba je na američku listu sponzora terorizma uvrštena 1982. godine zbog pomaganja pobune marksističkih kolumbijskih gerilaca FARC.

Kako navodi "Vašington post", Kuba učestvovanjem na samitu, kojem će prisustvovati najmanje 35 šefova država i vlada, okončava pet decenija dugu zvaničnu izolaciju na zapadnoj hemisferi.

Iako je OAS, koja je isključila Kubu 1962. godine, pozvala tu zemlju da joj se ponovo priključi, Kastro je rekao da to nikad neće učiniti.

XS
SM
MD
LG