Dostupni linkovi

Zeman ide u Moskvu, ali bojkotuje paradu


Predsednik Češke Miloš Zeman ide u Moskvu na veliku proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata od 8. do 10. maja, ali neće prisustvovati vojnoj paradi na Crvenom trgu jer je u to vreme dogovorio bilateralni sastanak sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

To je danas neočekivano saopštio Zemanov portparol Jirži Ovčaček.

"Ta odluka nema nikakve veze sa kritikom koja se u poslednje vreme čula", rekao je danas Ovčaček na konferenciji za novinare u Pragu.

Češki predsednik postao je meta oštrih kritika kod kuće i zamerki na Zapadu, ali i pohvala od ruskih zvaničnika zbog toga što je kao verovatno jedini šef države članice Evropske unije prihvatio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da slavi kraj Drugog svetskog rata u Moskvi.

Oko Zemanovog puta posvađala se i češka vlada, zato što su dva partnera vladajućih socijaldemokrata zahtevali da vlada ne odobri Zemanu put u Moskvu i da ga predsednik eventualno plati ceh iz svog budžeta, upravo zbog namere Zemana da prisustvuje i vojnoj paradi.

Potpuno neočekivano rešenje da vuk bude sit i ovce na broju odgovara i češkom predsedniku i slovačkom premijeru, pošto je slovački predsednik Andrej Kiska već ranije odlučio da bojkotuje celu proslavu, upravo zbog parade, kako pred njim ne bi defilovala armija angažovana u Ukrajini, u aneksiji Krima.

Premijer Fico je zamena za slovačkog predsednika koji Putinov poziv nije prihvatio.

"Bila bi uvreda za onih 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući Čehoslovačku da ne odem u Moskvu", ponovio je više puta Zeman i naglasio da je pošta palim vojnicima za slobodu Čeha i Slovaka glavni razlog njegovog puta i da mu zato neće smetati poneki današnji ruski tenk koji bi defilovao pred njim na Crvenom trgu.

XS
SM
MD
LG