Dostupni linkovi

Lepenova pokreće disciplinski postupak protiv oca


Liderka Narodnog fronta Marin le Pen saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv svog oca i osnivača ove francuske opozicione stranke Žan-Mari Le Pena zbog kontroverznog intervjua, koji je ocenjen kao antisemitski.

"Odlučila sam da otvorim disciplinski postupak protiv Žan-Mari Le Pena. On će odgovarati pred izvršnim organima pokreta", izjavila je Lepenova na francuskoj televiziji TF1, ne precizirajući kakve će sankcije biti razmatrane.

Lepenova je potvrdila da Žan-Mari Le Pen, osnivač i počasni predsednik partije, više ne može da predvodi listu Narodnog fronta u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala.

Ona je pozvala Žan-Mari Le Pena da se povuče iz političkog života.

"Na kraju, Žan-Mari Le Pen bi trebalo da bude mudar, da uoči posledice koje je sam prouzrokovao i da, možda, odustane od svojih političkih odgovornosti", dodala je Lepenova.

Uzrok sukoba između oca i kćerke su njegove izjave o gasnim komorama iz Drugog svetskog rata i odbrana uspomene na maršala Filipa Petena, šefa države i tvorca saradnje sa nacističkom NJemačkom za vreme okupacije Francuske u Drugom svetskom ratu.

Žan-Mari Le Pen, zamera kćerki kakve je kadrove izabrala i smatra "preteranim" način na koji se rukovodstvo partije brani od optužbi za antisemitizam, ksenofobiju i homofobiju.

On je upozorio svoju kćerku da bi njegovo eventuelno isključenje moglo da izazove opasno urušavanje partije.

XS
SM
MD
LG