Dostupni linkovi

EU o Rami: Poruka je jasna, provokacije neprihvative


Evropska komisija naglasila je danas da su svi na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju i Kosovo, prihvatili obaveze dobrosusjedstva, saradnje i pomirenja na putu ka EU, tako da su "u tom okviru posebno neprihvatljiva sva provokativna saopštenja".

To je izjavila portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič na pitanje novinara kako Komisija gleda na izjave albanskog premijera Edija Rame da će se Albanija i Kosovo ujediniti.

Maja Kocijančič je ponovila da zapadnobalkanske zemlje "napreduju svaka svojim ritmom uz poštovanje načela i standarda EU".

Na molbu agencije Beta da se osvrnu na ocjene srpskog premijera Aleksandra Vučića da je reagovanje EU na Ramine izjave bilo veoma mlako, zvaničnici u Evropskoj komisiji su uzvratili da smatraju da je reagovanje bilo "veoma jasno i nedvosmisleno".

Na pitanje da li dijalog Beograd-Priština, koji je već u zastoju, može biti ugrožen time da je Ramine izjave podržao i šef diplomatije u Prištini Hašim Tači, sagovornici u Evropskoj komisiji su rekli da "Tači nije podržao Ramine izjave" i naglasili da Komisija smatra da dijalog Beograd-Priština nije u zastoju i da se nastavlja radom stručnjaka.

XS
SM
MD
LG