Dostupni linkovi

Zeman bojkotuje ambasadora SAD dok se ne vrati iz Moskve


Češki predsednik Miloš Zeman odlučio je da američkog ambasadora u Pragu bojkotuje samo dok se ne vrati s vojne parade 9. maja u Moskvi, do čega je došao pošto je kritikovan da je taj bojkot neprimen šefu države.

"Taj bojkot se odnosi samo na jedan sastanak sa ambasadorom koji smo pripremali pred put u Moskvu", objasnio je šef Odbora za spoljnu
politiku predsedničke kancelarije, Hinek Kmonjiček.

Američki ambasador u Pragu Endrju Šapiro naljutio je Zemana kada je češkoj televiziji ČT, uz ogradu da nijedan ambasador ni zemlja nemaju pravo da govore češkom predsedniku šta će da radi, rekao da ipak neće biti dobar simbol to da Zeman bude jedini od šefova država članica Evropske unije na paradi u Moskvi.

Češki predsednik se uvredio i poručio u intervjuu za "Parlamentnji listi" da su američkom ambasadoru ubuduće zatvorena vrata predsedničkog zamka Hradčani.

Zemanov bojkot američkog ambasadora postao je odmah adut u informativno-propagandnom verbalnom ratu Moskve i Vašingtona, a Zemana je pohvalio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekavši da je Zeman čovek koji ima dostojanstvo i svoj ponos, a da, na žalost, svi nisu takvi.

Češki premijer Bohuslav Sobotka odbio je zahtev opozicije i dve manje koalicione partije da Vlada uskrati finansiranje Zemanove posete Moskvi, gde trebalo da oda poštu za 150.000 sovjetskih vojnika poginulih tokom oslobađajnja Čehoslovačke od nacista.

Istovremeno, Sobotka je istakao da bi šef države morao da se ponaša odgovorno i profesionalno, takođe i prema ambasadorima, i da su Zemanove reči bile neprimerene u odnosu na to što je ambasador zaista rekao.

Amerčki ambasador je u nedelju poručio da su njegova vrata za Zemana uvek otvorena.

XS
SM
MD
LG