Dostupni linkovi

Optužnice protiv bivših zvaničnika CIA u Pakistanu


Bivšem šefu stanice američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u Islamabadu treba da bude suđeno za ubistvo i vođenje rata protiv Pakistana, odlučio je tamošnji sud.

Vrhovni sud u Islamabadu naložio je da se protiv Džonatana Benksa podigne krivična optužnica zbog napada bespilotnim letelicama u decembru 2009. u kojem su poginule najmanje tri osobe.

Optužnica, po odluci suda, treba da bude podignuta i protiv bivšeg advokata CIA Džona Rizoa, koji je dao pravnu dozvolu za napade, preneo je britanski Gardijan.

Stanovnik Severnog Vaziristana, Karim Kan koji tvrdi da su u napadu ubijeni njegov brat i sin, pretio je da će tužiti CIA, posle čega je Benks bio primoran da se vrati u SAD. Slučaj je izazvao mnoge spekulacije kako su Kan i njegov advokat mogli da znaju identitet šefa CIA stanice.

Benks trenutno radi u obaveštajnom odeljenju američke vojske, a šanse da on i advokat Rizo dođu na suđenje u Pakistan su veoma male.

Ne postoji mnogo pouzdanih informacija o napadu za koji je Benks optužen. CIA nikada ne komentariše program bespilotnih letelica, a nezavisnim istražiteljima je otežan rad u Severnom Vaziristanu, koji je godinama bio pod kontrolom pobunjenika.

SAD su prethodnih godina proredile napade bespilotnim letelicama, koje su pakistanske vlasti oštro kritikovale.

XS
SM
MD
LG