Dostupni linkovi

Rama: Jedinstven cilj Albanaca EU


Premijer Albanije, Edi Rama, u razgovoru za televiziju “Klan Kosova”, kojem je prisustvovao I kosovski zamjenik premijera Hašim Tači, kazao je da Evropa mora da shvati da su Albanci potrebni Evropi onoliko koliko je Evropa potrebna Albancima.

„Ukoliko Evropa gleda na Balkan i na razvoj na Balkanu, bez obzira na njegovu sudbinu, i ukoliko Evropa ne uspije shvatiti da procesi koji su pogoršani zbog nestabilnosti u regionu, ukoliko ne shvati da treba pokazati svoju volju da ubrza saradnju među zemljama regiona i tako ubrza i integraciju, onda zaista može nesvesno postati sponzor nacionalističkog folklora. Siguran sam da ono što smo prošle godine otpočeli u Prizrenu, kada je održan prvi sastanak dvije vlade, i što smo nastavili ove godine, to je put nacionalnog ujedinjenja sa sredstvima 21. vijeka, u funkciji unije, koja će biti sigurnija, potpunija, a to će, istovremeno, okončati mirovni projekat za sve zemlje Evrope“, kazao je Rama.

Premijer Albanije je kazao i da se trebaju iskoristiti sve mogućnosti koje danas mir pruža, a kako bi se ujedinili Albanci prilikom njihovog djelovanja, od onog pojedinačnog, do državnog, kao što su ekonomija, obrazovanje, energetika, turizam, poljoprivreda, trgovina, infrastruktura, itd.

„Zašto su u Beogradu uznemireni zbog toga? To je zato što su i u Beogradu shvatili da prema Albancima više nemaju šanse da se ponašaju kao prema građanima drugog reda. I, htjeli ili ne, moraju da prihvate realnost da su Albanci jedna nova realnost na Balkanu i jedna odlučujuća snaga za budućnost Balkana“, kazao je Rama. Ujedinjenje Albanaca Albanije i Kosova, pošto su oni zapravo Albanci koji žive u dvije albanske države, je nezaobilazno i neosporno. Pitanje je kako će se desiti? Desiće se u funkciji EU kao jedan prirodan proces uz razumijevanje svih, ili će se desiti kao reakcija na evropsko sljepilo da sama shvati da Evropa treba da promijeni pristup prema samoj sebi, tako što će se od jedne snage, pretvoriti u stratešku snagu. Strateška Evropa zahtijeva da Balkan što prije bude dio nje, i da svim etničkim zajednicama na Balkanu bude olakšano da budu zajedno, a da ne govore o granicama. Dok taktična Evropa će doprinijeti tome da ne ostaju druge mogućnosti osim jednog ujedinjenja, koji će takođe biti u funkciji buduće Evrope“, istakao je albanski premijer Edi Rama.

XS
SM
MD
LG