Dostupni linkovi

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Uskrs hladniji od Božića


Neočekivani udar zime u proljeće u Srednjoj Evropi donio je Poljacima, Česima i Slovacima klimatsku anomaliju da im Uskrs bude hladniji od Božića i uskršnje praznike sada provode masovno na skijanju.

Uskršnja Velika subota, koju danas slave milioni vjernika po Gregorijanskom kalendaru, osvanula je u mnogim oblastima Poljske, Češke i Slovačke bukvalno kao bijela od svježeg snijega i poledice.

Poljaci uzalud očekuju i rode koje se masovno vraćaju tokom marta i ovih aprilskih dana u svoja gnezda u Poljskoj, pošto su, prema riječima ornitologa, neuobičajeno privremeno prekinule let i čekaju na Balkanu, uglavnom u Bugarskoj i Rumuniji, da se vrijeme proljepša.

"Rodama je potrebna najmanje temperatura od 10 do 12 stepeni iznad nule. Takođe, potrebno im je za let da prestanu kiše i jak vjetar. Nisu daleko. Računamo da je dovoljno dva, tri dana čim se proljepša vrijeme i masovno će slijetati", kazao je poljskoj televitiziji TVP.info Ireneuš Kaluga.

Poljski ornitolog dodao je da iako one rode koje su već u Poljskoj imaju teškoće da nađu hranu, ipak su dovoljno snalažljive i ne treba ih prihranjivati.

XS
SM
MD
LG