Dostupni linkovi

Kirbi: SAD nisu uticale na sud u Hagu oko Šešelja


Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da SAD nisu uticale na sud u Hagu da zatraži povratak Vojislava Šelja u Pritvorsku jedinicu tog tribunala.

"Čvrsto verujem u vladavinu prava. Mnogo smo govorili o tome. Mislim da je sledeći korak naredba da se Šešelj vrati, ali je pitanje da li će on to poštovati. To još ne znamo... Ako to prihvati vratiće se, a ako ne pitanje šta će sud tražiti od Srbije", rekao je Kirbi za televiziju B92.

On je kazao da, kako razume, Srbija poštuje taj sud, "možda ne uvek sa radošću", ali da poštuje odluke Tribunala.

Kirbi je rekao da je potrebno napraviti razliku između suda u Hagu i SAD i dodao da je taj sud instrument Ujedinjenih nacija.

"Bilo je mnogo razgovora o tome da smo mi (SAD) naterali sud da uradi ovo ili ono. Odbacujem takav stav. To je međunarodni sud", kazao je on.

Komentarišući izjavu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina da bi Srbija trebalo da preispita svoju spoljnu politiku Kirbi je rekao da Vulin ne vodi ministarstvo koje se bavi Hagom i međunarodnim pitanjima.

"Nisam video da o tome govori Vučić, ministar pravde, ni ministar spoljnih poslova, ni policije. Zato bih rekao da Vulin može da kaže šta hoće, ali njegov položaj nije povezan sa tom temom", kazao je on.

XS
SM
MD
LG