Dostupni linkovi

Suđenje za zločine u Prijedoru u slučaju "Zecovi" počinje 17.aprila


Suđenje četrnaestorici optuženih za zločine u mjestu Zecovi, opština Prijedor, u julu 1992. godine, počeće 17. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

Tužilac Izet Odobašić rekao je da će u toku glavnog pretresa saslušati 79 svjedoka, pročitati izjave tri svjedoka, te pozvati četiri vještaka, kao i uložiti 443 materijalna dokaza, prenosi Birn.

Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, LJubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović se terete da su 1992. godine učestvovali u napadu na selo Zecovi, u kojem je ubijeno više od 150 ljudi.

Oni su optuženi za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još traga.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke i Kriznog štaba za selo Rasavci.

Ostali optuženi su bili pripadnici Rasavačke čete.

XS
SM
MD
LG