Dostupni linkovi

Olujno nevreme u Češkoj i Poljskoj


Vetar orkanske snage uz sneg i pljuskove ne jenjava u Srednjoj Evropi, lomi drveće, odnosi krovove, zaustavljava vozove i prevrće velike kamione.

I drumski i železnički saobraćaj i danas je u Češkoj u haosu zbog olujnog vetra sa pljuskovima i mestimično i snegom.

Na istoku Češke blizu Opave iz šina je jutros iskočio putnički voz kada je naleteo na oboreno drvo ali na sreću niko u udesu nije povređen, saopštila je portparolka Čeških železnica Ratka Pistorijusova.

Noćne oluje zaustavile su železnički saobraćaj i na nekim prugama u južnoj Češkoj, gde su železnice imale problema da uopšte prevezu putnike, pošto na klizave drumove nisu mogli ni autobusi koje su iznajmile.

Zimsko nevreme, koje je kao prvoaprilska šala zahvatilo Češku, Slovačku i Poljsku, pokvarilo je i oproštajno iznenađenje koje su Česi spremili za 516 američkih vojnika koji sa svojim oklopnim transporterima i borbenim vozilima u konvoju pod zastavom NATO danas napuštaju Češku.

U poslednjem trenutku otkazana je zbog jakog vetra počasna pratnja konvoju koji je jutros krenuo iz Praga - od Praga do granice sa Nemačkom konvoj je trebalo da u niskom letu da prate dva aviona gripen češkog vojnog vazduhoplovstva.

Orkanski vetar, čak i mini tornado, divlja već treći dan i u susednoj Poljskoj, pre svega u zapadnim i južnim oblastima zemlje, ali vetar iako slabiji omeo je vazdušni saobraćaj i na severu, pošto nekoliko civilnih aviona zbog olujnog nevremena nije moglo da sleti na međunarodni aerodrom u Gdanjsku i moralo je na rezervni u Varšavu.

XS
SM
MD
LG