Dostupni linkovi

Pet osumnjičenika za ubistvo Nemcova optuženi za naručeno ubistvo


Petero osumnjičenih osoba uhapšenih odmah poslije ubistva ruskog opozicionera Borisa Nemcova optuženo je za "naručeno ubistvo", saopćio je u utorak općinski sud u Moskvi.

U saopćenju suda se navodi da je pet osoba porijeklom iz ruskih republika Čečenije i Ingušetije optuženo prema članu 105 ruskog kaznenog zakona za "ubistvo koje je počinila grupa ljudi s ciljem da se obogati ili po narudžbi" i nagalašava da se istražitelji orijentiraju prema tragu o naručenom ubistvu.

Bivši zamjenik premijera i opozicioner Boris Nemcov ubijen je u noći s 27. na 28. februar u centru Moskve, blizu Kremlja, kad se vraćao kući s partnerkom.

Ruske vlasti su uhapsile pet osoba u sedmici poslije ubistva. Glavni osumnjičeni bivši policajac Zaur Dadajev najprije je priznao krivicu a zatim je povukao priznanje i izjavio da je ono iznuđeno mučenjem.

Ostale četiri osumnjičene osobe su izjavile da nisu krive. Ruski dnevni list Kommersant je objavio u ponedjeljak, pozivajući se na blizak izvor, da je ruski Istražni odbor identificirao čovjeka koji je izvršioce snabdio oružjem i vozilom korišteni prilikom izvršenja ubistva.

XS
SM
MD
LG