Dostupni linkovi

Stoltenberg: Srbija odlučuje s kim će vojno sarađivati


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je Srbija suverena i nezavisna zemlje koja je odlučila da održi vojne vežbe s Rusijom, ali i mnoge manevre s Atlantskim savezom, a sklopila je sporazum i
rešena da tešnje sarađuje s NATO.

Stoltenberg je to rekao u raspravi u Evropskom parlamentu o bezbednosnim izazovima za Evropu i atlantske saveznike i time odgovorio na pitanje poslanika iz Hrvatske Tonina Picule kako gleda na na zajedničke vežbe srpske i ruske vojske u blizini hrvatske granice.

Generalni sekretar NATO je predočio da "sve zemlje ne žele da odmah postanu članice NATO, ali treba biti zadovoljan saradnjom s njima i
razvijati takvu saradnju sa Srbijom".

"Ja sam se nedavno sastao sa srpskim premijerom (Aleksandrom Vučićem) i on mi je rekao da će oni nastaviti da održavaju vežbe s NATO-om i još tešnje sarađivati s NATO", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je Atlantski savez Crnoj Gori obećao da će dati ocenu i odlučiti krajem ove godine o pozivu za članstvo u NATO.

Stoltenberg je u govoru u EP kazao da je saradnja NATO i Evropske unije na Zapadnom Balkanu dobar primer zajedničkog delovanja.

"Na Zapadnom Balkanu vidimo sjajan primer saradnje između naše dve organizacije", rekao je on i naveo misije KFOR i Euleks kao uzor komplementarnog rada.

Generalni sekretar Alijanse je podsetio da i Beograd i Priština podržavaju prisustvo vojnika NATO u okviru KFOR, dok EU kroz Euleks pomaže uspostavljanje vladavine prava.

"To pokazuje kako možemo da se međusobno dopunjavamo i jačamo bezbednost, ne samo u tom regionu, nego i u celoj Evropi", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je kazao da se Zapadni Balkan i pored toga suočava sa brojnim izazovima i pomenuo spor Makedonije i Grčke oko imena i zaostajanje procesa reformi u Bosni i Hercegovini, što ometa te zemlje u procesu evroatlantskih integracija.

XS
SM
MD
LG