Dostupni linkovi

Slovenački premijer zatražio ostavku ministra odbrane


Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da do utorka očekuje ostavku svog ministra odbrane Janka Vebera, nakon afere u kojoj je Veber osumnjičen za zloupotrebu vojne obavještajne službe.

"Na osnovi svih činjenica ocijenio sam da Veber više ne može obavljati funkciju ministra odbrane", kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon kriznog sastanka svoje trostranačke vladajuće koalicije te dodao da će parlamentu sam dati prijedlog za Veberovu smjenu ako ministar sam ne podnese ostavku do utorka.

Veber se prošle sedmice našao na udaru kritika nakon što je parlamentarna komisija za kontrolu sigurnosnih i obavještajnih službi, u kojoj većinu imaju opozicioni zastupnici, objavila da je prilikom nenajavljenog nadzora u prostorijama ministarstva odbrane našla podatke koji svjedoče da je Veber prije četiri mjeseca vojnoj obavještajnoj službi dao zadatak da napravi studiju o utjecaju moguće privatizacije Telekoma Slovenije na odbrambeni i sigurnosni sistem države.

Veber se branio tvrdnjom da nije počinio ništa nezakonito i da su obavještajci koristili samo javne podatke s ciljem da vladu upoznaju s nekim posljedicama prodaje nacionalnog teleoperatera koji je u postupku privatizacije, a najznačajniji je auradnik vojske i obrambenog sistema u osiguravanju komunikacija.

Dvije opozicione stranke desnog centra optužile su međutim Vebera za prekoračenje ovlasti i miješanje vojske u civilnu sferu.

XS
SM
MD
LG