Dostupni linkovi

Bombardovanje Jemena se nastavlja do povlačenja Hutija


Bombardovanje Jemena, koje predvodi Saudijska Arabija, biće nastavljeno sve dok se šiitski pobunjenici Huti "ne povuku" i ne predaju naoružanje, rekli su u nedelju arapski lideri, završnog dana samita u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeiku.

Egipatski predsednik Abdul Fatah el-Sisi rekao je da su se lideri Arapske lige u principu složili da formiraju zajedničke arapske vojne snage da bi mogli da se suoče sa pretnjama u regionu.

Sisi je dodao da će detalje o zajedničkim snagama utanačiti šefovi generalštaba vojski 22 članice Arapske lige, mada nije poznato da li će sve one uzeti učešće u njima.

Egipatski zvaničnici navode da će predložene snage biti sastavljene od oko 40.000 elitnih vojnika, i imaće podršku borbenih aviona, ratnih brodova i lake artiljerije.

U završnom saopštenju posle samita u čijem fokusu je bila kriza u Jemenu, pozvano je na vojnu i obaveštajnu saradnju između arapskih zemalja i međunarodnih snaga u borbi protiv islamskih ekstremističkih grupa.

Zapadu je upućen zahtev da usvoji sveobuhvatni pristup prema ekstremizmu, što je aluzija na želju Egipta i drugih da dođe do vojne intervencije u Libiji, koja je dom ogranku Islamske države i drugim ekstremistima, navodi agencija AP.

Snage predvođene Saudijskom Arabijom, u koju je izbegao predsednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi, pošto su u njegovu palatu u Adenu na jugu zemlje upali Huti, bombarduju položaje pobunjenika koji imaju podršku šiitskog Irana.

Koalicija predvođena Rijadom bombardovala je noćas četvrtu noć zaredom pozicije Hutija.

U okršajima između Hutija i njihovih protivnika u Adenu je noćas poginulo najmanje 20 osoba, čime je broj onih koji su od četvrtka izgubili život u nasilju u toj zemlji dostigao skoro 100.

XS
SM
MD
LG