Dostupni linkovi

Porošenko: Oligarsi ne mogu praviti haos


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u subotu uveče u Kijevu da neće dopustiti oligarsima da "prave haos" u Ukrajini poslije ostavke guvernera oblasti na istoku Ukrajine, milijardera Ihora Kolomojskog, zbog spora s vladom u Kijevu.

"Kao predsjednik, neću dozvoliti sukob unutar vlasti. Moj prioritet je borba protiv oligarha", rekao je Porošenko u intervjuu privatnoj televiziji ICTV.

Kolomojski, koji je finansirao i dobrovoljačke jedinice za borbu s proruskim separatistima na istoku zemlje, podnio je ostavku na mhesto guvernera Dnjepropetrovska.

Ukrajinska vlada je prošle sedmice, u nastojanju da oslabi uticaj ukrajinskih oligarha, u parlamentu progurala zakon koji se u osnovi svodi na preuzimanje kontrole nad naftnom i gasnom kompanijom u kojoj Kolomojski ima značajan udio.

On je reagovao slanjem naoružane grupe da zauzme kancelarije dvije energetske kompanije u Kijevu. Bivši guverner Dnjepropetrovska je i ranije koristio nasilnu taktiku u svojim poslovnim aktivnostima.

Kolomojski je, takođe, svoje bogatstvo, koje Forbs procjenjuje na 1,3 milijarde dolara, koristio za finansiranje dobrovljačkih odreda za borbu s pobunjenicima na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG