Dostupni linkovi

Sukob Turaka i Kurda na jugoistoku Turske


Turska vojska razmenila je danas vatru sa kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske, što je jedan od retkih slučajeva kršenja dvogodišnjeg primirja.

Do sukoba je došlo četiri dana pošto je zatočeni lider PKK Abdulah Odžalan izjavio da je 30-godišnja pobuna te organizacije protiv Turske postala "neodrživa" i pozvao svoje pristalice da održe kongres na kome bi bila doneta odluka o okončanju oružane borbe.

Turske oružane snage granatirale su položaje PKK u oblasti Daglika u provinciji Hakari blizu iračke granice kao odgovor, pošto su pripadnici PKK ispalili tri granate, stoji u saopštenju generalštaba turske vojske objavljenom na njihovom veb sajtu.

U saopštenju se navodi da su pobunjenci pucali na turske vojnike, ali da nema izveštaja o žrtvama.

Vojnici su odmah odgovorili na "pucnje terorista", ističe se u saopštenju i dodaje da su bezbednosne mere u vojnim bazama u regionu pojačane, preneo je Rojters.

Odžalan, koji se nalazi u zatvoru na jednom ostrvu južno od Istanbula od 1999, pokrenuo je mirovne pregovore sa vladom sadašnjeg predsednika Tajipa Redžepa Erdogana 2012, radi okončanja sukoba u kome je, od 1984, poginulo više od 40.000 ljudi.

Lider PKK je proglasio prekid vatre 2013. i naložio PKK da povuče borce u baze na severu Iraka. Prekid vatre je još na snazi, ali je PKK zaustavila povlačenje nekoliko meseci kasnije, navodeći da Turska nije preduzela korake kojima bi uzvratila.

Turska smatra PKK za terorističku organizaciju, kao i SAD i Evropska unija. PKK, međutim, sarađuje sa iračkim i sirijskim Kurdima u kampanji koalicionih snaga protiv ekstremista Islamske države, naveo je AFP.

XS
SM
MD
LG