Dostupni linkovi

Rusija ponovo odobrila dozvolu za emitovanje CNN u Rusiji


Rusija je izdala novu dozvolu za emitovanje CNN- a u Rusiji, skoro tri mjeseca nakon što je ovoj međunarodnoj TV stanici onemogućeno emitovanje programa zbog restrikcija uvedenih za strane medije.

Ruska medijska regulatorna agencija Roskomnadzor saopštila je danas (24.marta) da je odobrila novu dozvolu za emitovanje programa CNN na 10 godina.

CNN je prekinuo emitovanje programa za Rusiju 31.decembra obrazlažući to "promjenama medijske regulative" kao razlogom gašenja.

Rusija je prošle godine usvojila limite za emitovanje medija u stranom vlasništvu na 20 posto, dok su istovremno pojačali zakonska pravila oko reklamiranja na kablovskim kanalima.

Vlasnik CNN je američka medijska organizacija Time Warner.

CNN, koji se za Rusiju počeo emitovati početkom 1990-tih, počeo je pregovore sa ruskim zvaničnicima u januaru, o usklađivanju sa novim zakonima i ponovnim omogućavanjem emitovanja programa.

Ruski su poslanici prošle godine prijetili zabranom emitovanja CNN, nakon što je ova medijska kuća za sovjetski spomenik u počast žrtvama II Svjetskog rata, u Bjelorusiji, rekla da je među najružnijim spomenicima na svijetu.

CNN se naknadno izvinio zbog ovakve kvalifikacije.

XS
SM
MD
LG