Dostupni linkovi

UN: Jačanje napora u borbi protiv tuberkuloze


UN su povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze pozvale države, pogođene zajednice, graćanske organizacije, zdravstvene ustanove i međunarodne partnere da pojačaju napore u okviru strategije za suzbijanje ove bolesti.

"24. mart 2015. godine - dan za promjenu brzine i jačanje globalnih napora za potpuno iskorjenjivanje tuberkuloze", navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu UN.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na "globalnu solidarnost i akciju", kako bi se podržala nova dvadesetogodišnja strategija za potpuno suzbijanje ove bolesti.

U 2013. godini od tuberkuloze je oboljelo devet miliona ljudi, a 1,5 miliona je umrlo, što ovu bolest svrstava odmah iza virusa HIV i side.

Čak 95 odsto slučajeva dešava se u zemljama čiji stanovnici ostvaruju niska ili srednja primanja. Svjetski regioni u kojima ima najviše slučajeva tuberkuloze su Afrika, jugoistočna Azija i zapadni Pacifik.

"Ovo je pitanje socijalne pravde, fundamentalno za naš cilj univerzalnog zdravstvenog pokrivanja. Svaki muškarac, žena ili dijete sa tuberkulozom treba da imaju jednak, neometan pristup inovativnim alatima i uslugama koji su im potrebni za brzo dijagnostifikovanje, liječenje i brigu“, rekla je Margaret Čen, direktor SZO.

Procjenjuje se da je u 2013. godini 55.000 djece oboljelo od tuberkuloze i da je umrlo 80.000. Ovaj virus je peti najčešći uzrok smrti žena starosti od 15 do 44 godina.

XS
SM
MD
LG