Dostupni linkovi

Beograd: Trista građana protestovalo u Studentskom parku


Protest protiv seče drveća pod nazivom "Sprečimo ubijanje Studentskog parka" održan je u nedelju u tom parku u centru Beograda. Mediji javljaju da se u Studentskom parku okupilo oko 300 ljudi, koji su se, kako navode, organizovali preko društvene mreže Fejsbuk.

Seča drveća u Akademskom parku, kako mu je zvaničan naziv, počela je pre nekoliko dana, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je drveće je trulo i da seča nema veze sa planom o garaži.

Osim protesta, u toku je i potpisivanje onlajn peticije kojom se zahteva “vraćanje Studentskog parka Beogradu, ukidanje zabrane okupljanja u Studentskom parku nakon 12 časova i prestanak seče drveća, koje je zaštićeno od države". Peticiju je do sada potpisalo nekoliko stotina građana.

S druge strane nadležni tvrde da su stabla u Studentskom parku doživela duboku starost, pa je došlo vreme da se zamene. Marija Trikić, pomoćnica direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije, izjavila je da se zamena vrši postepeno i da je to samo jedna od faza rekonstrukcije parka koja je započeta pre nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG