Dostupni linkovi

Stefanović: Preko Beča u džihad


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da ekstremisti iz Srbije prvo putuju u Beč i iz tog centra idu dalje u džihad.

Stefanović je rekao da pojedine informacije ukazuju na to da je Beč jedna vrsta čvorišta za džihadiste, te dodao da Srbija i Austrija razmjenjuju informacije o svim osobama koje bi mogle biti dio te organizacije.

"Većina muslimana nisu nikakvi teroristi i bitno je to pojasniti. U Srbiji je tri do četiri odsto stanovništva muslimanske vere i oni dolaze iz regiona Raške. Broj osoba koje se priključuju radikalnim grupama opada", rekao je Stefanović za bečki "Prese".

Odgovarajući na pitanje da li je korijen ekstremizma u Sandžaku/Raškoj to što postoje neriješeni politički problemi, odnosno da se srpska Vlada nije dovoljno posvetila tom regionu, Stefanović je rekao da se to ne može reći.

"Predstavnici muslimanske manjine u regioni Raške zastupljeni su u Vladi Srbije. Pokušavamo da rešimo probleme regiona. Nezaposlenost je jedan od najvećih. Međutim to nije samo problem Raške", rekao je Stefanović.

Na konstataciju da su radikalizacijom pogođene osobe porijeklom iz BiH i da pojedini eksperti tvrde da je "to u vezi sa kolektivnom traumom onoga što im je učinjeno u ratu", Stefanović je istakao da nije ekspert za ovu temu i dodao da je Srbiji kao susjedu teško da to komentariše.

XS
SM
MD
LG