Dostupni linkovi

Tsipras poručio da neće biti budžetskih rezova


Grčki premijer Alexis Tsipras poručio je da će njegova Vlada ispuniti predizborno obećanje o okončanju oštrih budžetskih rezova.

Tsipras je to rekao u parlamentu prije nego što su poslanici odobrili Zakon protiv siromaštva, što je prvi zakonski paket ljevičarske Vlade koja je izabrana 25. januara, prenosi B92.

Tsipras bi sjutra, na marginama samita EU, trebalo da se sastane s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francois Hollandeom i predsjednicima Evropske centralne banke (ECB) i Evropske komisije (EK), Mariom Draghijem i Jean-Claude Junckerom.

Grčka ima teškoća u otplati proljećne rate za kredite, i zasad nije uspjela da ubijedi kreditore da puste dio programa pomoći, jer oni insistiraju na detaljnoj listi planiranih reformi.

“Neka oni zadrže svoje prijetnje za tamo gdje rade, a ne da prijete ovoj Vladi i, još važnije, ne ovom narodu. Jednostavno, nećemo odustati od obaveza koje smo prihvatili”, poručio je Tsipras.

Zakon protiv siromaštva, koji je predložen uprkos protivljenju kreditora, ima za cilj da obezbijedi pomoć u vrijednosti od 200 miliona eura za domaćinstva u kojima nema zaposlenih i za koja se smatra da su u “ekstremnom siromaštvu”.

XS
SM
MD
LG